• Son Güncelleme : 25.03.2020 18:11
  • Etkinlik : 20.03.2020

Çocuklar İçin Acil Tahliye Süreci Başlatılmalıdır

Duyuru No.12

Dünya Sağlık Örgütü tarafından “salgın” olarak adlandırılan covit 19 hastalığına yakalanan kişilerin  sayısı dünyada 200 bini aştı , ölenlerin sayısı ise 9 bine yaklaştı . Türkiye’de ise 19.03.2020 tarihi itibari ile aynı virüs nedeniyle 4 ölü 359 hasta vaka bulunmaktadır.

Virüsün dünyada yayılma hızı, bulaşıcılığı ve  kitlesel ölümlere yol açacağı endişesi  ile Türkiye’de de başta okullarda eğitime ara verilmesi olmak üzere bir çok tedbir uygulanmaktadır.

Bu aşamada özel önem gösterilmesi gereken alanlardan birisi de ; çocukların kapatıldığı tutukevi ve eğitimevleri ile anneleri ile kalmak zorunda olan çocukların durumudur.

Çocukların korunması amacıyla aile ve avukat görüşünün sınırlanması dışında bir çözüm önerilmemektedir.

Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi ve Havana Kuralları gereğince çocukların özgürlüğünden yoksun bırakılması son çaredir. Bu nedenle öncelikle , çocuk tutuklu ve hükümlülerin tahliyesi ile ailelerine teslimini, çocukların yakınlarına ulaşılamıyorsa kurum bakımına alınmasını , Aileleri ile kalan çocukların anneleri ile tahliye edilerek adli kontrol şartlarının uygulanmasını, bu süreç tamamlanıncaya kadar çocuklara zaman süre sınırlaması olmaksızın ÜCRETSİZ telefon hakkı verilmesini, yakınlarının aramaları halinde iletişim kurmalarına olanak sağlanmasını, hijyen koşullarına azami özen gösterilmesini, çocukların bu süreçte daha incelikle psikolojik yardım almaları gerektiğinden panik korku gibi psikolojik sorunların önüne geçmek amacıyla uzman desteği sağlanmasını , ilerde telafisi imkansız zararların ortaya çıkmasının önlenmesi açısından, acilen talep ederiz.

İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi

ÖNEMLİ NOT

Tutuklu ve hükümlü çocuk müvekkili olan meslektaşlarımızın bu aşamada  ; BMÇHS, Anayasa ve ÇKK gereğince  çocuğun üstün yararı esas alınarak, ülkemizdeki salgın hastalık  nedeniyle tutuklu çocukların tahliyesi ve ailesi ile yakınlarına teslimi, mümkün olmadığı taktirde çocukların kurum bakımına alınması, hükümlü çocukların infaz erteleme taleplerine uygun olarak aynı koşullarda tahliye edilmesi konusunda ilgili kurumlara dilekçe ile başvurmaları tavsiye olunur